Aluevaalit 2025
Alue- ja kuntavaalit järjestetään samanaikaisesti sunnuntaina 13.4.2025.
Minua voi äänestää aluevaaleissa numerolla 2294.
Terveydenhuollon ammattilaisena – ja myös sosiaalipalveluissa pitkään työskennelleenä – haluan luottamustehtävissäni edistää yksilöiden ja yhteisöjen terveyttä, hyvinvointia, elämänlaatua ja turvallisuutta koskevia asioita. Haluan tuoda tutkittua tietoa päätöksentekoon ja tarjota osaamistani asukkaiden käyttöön.
Kuluneella valtuustokaudella olen puolustanut toimivia, kaikille saavutettavia peruspalveluita sekä lasten, nuorten ja ikääntyneiden asioita. Olen puhunut henkilöstön asemasta, erikoissairaanhoidosta sekä yritysten ja järjestöjen toimintamahdollisuuksista palvelutuotannossa. Olen toinen aluevaltuutettu seniorineuvola-aloitteen takana ja kätteni jälkeä löytyy hyvinvointialueen palvelustrategiasta kyseisten teemojen tiimoilta. Kahden nuoren aikuisen äitinä, iäkkäiden vanhempieni tyttärenä ja hoitohenkilökunnan esihenkilönä tiedän ja tunnen läheisesti näiden kohderyhmien asioita myös käytännön tasolla.
Katso suosittelijani kansanedustaja Jarno Limnéllin videoviesti ja tutustu alla vaaliteemoihini.
Toimivat terveyspalvelut
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella jokaisen on voitava luottaa siihen, että saa tarvitsemansa hoidon ja avun oikeaan aikaan, sujuvasti, turvallisesti ja molemmilla kotimaisilla kielillä. Oli kyse sitten lääkärin vastaanotosta, suun terveydenhuollosta, kuntoutuksesta ja terapiasta, mielenterveys- ja päihdepalveluista tai alueen sairaalapalveluista. Vahva perusterveydenhuolto, sujuva yhteistyö erikoissairaanhoidon ja sosiaalipalveluiden kanssa, yritysten ja järjestöjen osaamisen hyödyntäminen, kustannustietoisuus sekä henkilöstön hyvinvointiin panostaminen ovat avainasemassa.
Hoitoon pääsyyn ja sujuviin palveluketjuihin on panostettava. Ajanvaraus- ja takaisinsoittojärjestelmän tulee toimia, jotta asiakas saa tarvitsemansa avun ja hoidon viivytyksettä. Jonoissa ei kukaan parane. Laajennetaan toimivaksi koettua omalääkärimallia koko hyvinvointialueelle. Kiinteä hoitosuhde tuttuun omalääkäriin ja omahoitajaan parantavat hoidon tuloksia ja hoidon jatkuvuutta. Turvataan palveluiden saatavuus koko Länsi-Uudellamaalla lähipalveluilla, liikkuvilla palveluilla ja digitalisaatiota hyödyntämällä. Otetaan yksityiset yritykset ja järjestöt mukaan palvelutuotantoon silloin, kun se on järkevää. Hyödynnetään monituottajuutta laajentamalla palveluseteleiden käyttöä, mikä lisää asukkaiden valinnanvapautta.
Nuorten hyvinvointi
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella on panostettava nuorten tarvitsemien maksuttomien ja matalan kynnyksen palveluiden saatavuuteen ja vaikuttavuuteen. Nuorten terveyttä, hyvinvointia ja arjen sujuvuutta on edistettävä yhteistyössä alueen kuntien ja järjestöjen kanssa. Ennaltaehkäisy ja varhainen tuki ovat avainasemassa.
Turvataan mielenterveys- ja päihdepalvelut, jotta oireilevat lapset ja nuoret pääsevät helposti ja nopeasti oikean tuen äärelle ja tarvittavan hoidon, terapian tai kuntoutuksen piiriin ilman lähetettä. Varmistetaan riittävät opiskeluhuollon resurssit kuten kuraattori- ja psykologipalvelut. Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto tukevat oppilaiden ja opiskelijoiden terveyttä, hyvinvointia ja opiskelukykyä. Varmistetaan riittävät lastensuojelun resurssit, jotta vaikeissa tilanteissa elävät lapset, nuoret ja perheet saavat riittävästi apua ja tukea arkeensa. Lastensuojelun täytyy pystyä turvaamaan jokaisen oikeus turvalliseen lapsuuteen ja nuoruuteen. Tuetaan aikuistuvia nuoria erilaisissa elämäntilanteissa niin, että jokaisella on mahdollisuus järjestää itselleen toimeentulo, asuminen ja riittävät valmiudet itsenäiseen elämään.
Lapsissa ja nuorissa on meidän tulevaisuus – pidetään heistä hyvää huolta.
Arvokas ikääntyminen
Ikääntyneet ovat moninainen joukko eri-ikäisiä ihmisiä, joilla on erilaisia tarpeita ja toiveita. Ikääntyneet ovat ja heidät tulee nähdä aktiivisina yhteiskuntaan osallistuvina toimijoina, jotka käyttävät samoja palveluja kuin nuoremmat. Ikäihmisten osallisuudelle, vaikutusmahdollisuuksille, itsenäiselle elämälle ja arjessa selviytymiselle on luotava hyvät edellytykset. Jokaisella meistä on oikeus hyvään ja mielekkääseen elämään myös seniorina.
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen on turvattava asukkailleen monipuoliset ja tarpeenmukaiset senioripalvelut. Julkisten palveluiden ohella on tärkeää hyödyntää yhdistysten ja järjestöjen osaamista ja toimintaa ikäihmisten hyvinvoinnin edistämisessä. Alueellinen palvelukeskustoiminta on pidettävä vähintäänkin ennallaan, sillä se on monelle iäkkäälle tärkeä arjen piristys ja ikätovereiden kohtaamispaikka. Monipuolisilla kuntoutuspalveluilla tuetaan liikkumis- ja toimintakykyä sekä lykätään raskaampien hoivapalveluiden tarvetta. Ikäystävällisillä digipalveluilla voidaan lisätä iäkkäiden turvallisuutta ja elämänlaatua, mutta mikään palvelu ei korvaa aitoa kohtaamista ja läsnäoloa tai tee hoitajien työtehtäviä puolesta.
Enemmän apua tarvitseville on turvattava inhimillinen hoito ja hoiva alueen kotihoidossa ja asumispalveluissa. Tämä toteutuu parhaiten riittävillä resursseilla, hyvällä johtamisella sekä vanhustyön osaamisen ja toiminnan laadun varmistamisella. Kotihoidon ja hoiva-asumisen tarve arvioidaan yksilöllisesti, eikä kukaan saa juuttua odottamaan hoitopaikkaa sairaalassa tai joutua pärjäämään kotona silloin, kun omat voimat eivät enää riitä. Myöskään puolisoita ei saa erottaa toisistaan palveluasumisen järjestämisen vuoksi.
Monen iäkkään omaishoitajana toimii oma puoliso tai muu läheinen ihminen. Omaishoitajat tekevät korvaamattoman arvokasta työtä ja heidän jaksamisestaan tulee huolehtia kaikin mahdollisin tavoin. Omaishoitajien vapaista ja jo nyt vähäisistä palkkioista ei saa leikata kustannussäästöjen toivossa.
Kolumni: Ikääntyneiden palveluihin panostetaan Länsi-Uudellamaalla jatkossakin
Hyvinvoiva henkilöstö
Sosiaali- ja terveydenhuollon kokeneena esihenkilönä ja johtajana pidän henkilöstön hyvinvointiin panostamista äärimmäisen tärkeänä asiana. Henkilöstöpulan keskellä hyvinvointialueen menestys riippuu sen kyvystä houkutella uusia työnhakijoita ja pitää kiinni ammattilaisistaan – puhutaan alan veto- ja pitovoimasta.
Työnantajan panostukset työhyvinvointiin ja työssä jaksamiseen ovat avainasemassa, kun haluamme turvata laadukkaat ja vaikuttavat palvelut alueen asukkaille. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelustrategiassa on sitouduttu henkilöstötavoitteisiin, jotka edistävät työssä jaksamista ja viihtyvyyttä. Huolehditaan siitä, että nämä kirjaukset toteutuvat myös käytännön tasolla.
Varmistetaan alueen työpaikoille riittävät resurssit. Työtä tulee saada tehdä normaaleissa työvuoroissa työaikalain puitteissa ja työkuorman on jakauduttava tasaisesti. Oman työn tulee tuntua merkitykselliseltä ja voimavaroja on jäätävä myös työpäivästä elpymiseen.
Huolehditaan henkilöstön perehdytyksestä ja monipuolisista koulutusmahdollisuuksista. Työntekijöiden ammattitaidon ylläpitäminen ja osaamisen kehittäminen vahvistavat ammatillista itsetuntoa ja turvaavat laadukkaammat palvelut.
Huolehditaan työpaikoilla hyvästä ja oikeudenmukaisesta johtamiskulttuurista. Henkilöstö arvostaa selkeitä pelisääntöjä, esihenkilöiden läsnäoloa, kuulluksi tulemista ja hyvää työilmapiiriä. Mahdollistetaan esihenkilöille säännöllinen kouluttautuminen sekä annetaan aikaa johtamiseen ja resursseja onnistumiseen. Muistetaan, että vain jaksava ja hyvinvoiva esihenkilö voi auttaa koko työyhteisöä voimaan hyvin.