Arvokas ikääntyminen
Ikääntyneet ovat moninainen joukko eri-ikäisiä ihmisiä, joilla on erilaisia tarpeita ja toiveita. Ikääntyneet ovat ja heidät tulee nähdä aktiivisina yhteiskuntaan osallistuvina toimijoina, jotka käyttävät samoja palveluja kuin nuoremmat. Ikäihmisten osallisuudelle, vaikutusmahdollisuuksille, itsenäiselle elämälle ja arjessa selviytymiselle on luotava hyvät edellytykset. Jokaisella meistä on oikeus hyvään ja mielekkääseen elämään myös seniorina.
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella on turvattava alueen asukkaille monipuoliset, joustavat ja yksilölliset senioripalvelut. Julkisten palveluiden ohella on tärkeää hyödyntää yhdistysten ja järjestöjen osaamista ja toimintaa ikäihmisten hyvinvoinnin edistämisessä. Alueellinen palvelukeskustoiminta on pidettävä vähintäänkin ennallaan, sillä se on monelle iäkkäälle tärkeä arjen piristys ja ikätovereiden kohtaamispaikka. Monipuolisilla kuntoutuspalveluilla tuetaan liikkumis- ja toimintakykyä sekä lykätään raskaampien hoivapalveluiden tarvetta. Ikäystävällisillä digipalveluilla voidaan lisätä iäkkäiden turvallisuutta ja elämänlaatua, mutta mikään palvelu ei korvaa aitoa kohtaamista, läsnäoloa tai tee hoitajien työtehtäviä puolesta.
Enemmän apua tarvitseville on turvattava inhimillinen hoito ja hoiva alueen kotihoidossa ja asumispalveluissa. Tämä toteutuu parhaiten riittävillä resursseilla, hyvällä johtamisella sekä vanhustyön osaamisen ja toiminnan laadun varmistamisella. Kotihoidon ja hoiva-asumisen tarve arvioidaan yksiköllisesti, eikä kukaan saa juuttua odottamaan hoitopaikkaa sairaalassa tai joutua pärjäämään kotona silloin, kun omat voimat eivät riitä. Myöskään puolisoita ei saa erottaa toisistaan palveluasumisen järjestämisen vuoksi.
Monen iäkkään omaishoitajana toimii oma puoliso tai muu läheinen ihminen. Omaishoitajat tekevät korvaamattoman arvokasta työtä ja heidän jaksamisestaan tulee huolehtia kaikin mahdollisin tavoin. Omaishoitajien vapaista ja jo nyt vähäisistä palkkioista ei voida leikata kustannussäästöjen toivossa.