Hyvinvoiva henkilöstö on menestyksen avain

01.04.2025

Väestön ikääntyminen on lisännyt sosiaali- ja terveyspalveluiden tarvetta. Samalla hyvinvointiyhteiskunnan palveluiden saatavuutta uhkaa henkilöstövaje useissa sote-alan ammattiryhmissä. Henkilöstöpulan keskellä hyvinvointialueen menestys riippuu sen kyvystä houkutella uusia työnhakijoita ja pitää kiinni ammattilaisistaan
– puhutaan alan veto- ja pitovoimasta.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella sosiaali- ja terveyspalveluiden toimivuus perustuu osaavaan ja motivoituneeseen henkilöstöön. Työnantajan panostukset työhyvinvointiin ja työssä jaksamiseen ovat avainasemassa, kun haluamme turvata laadukkaat ja vaikuttavat palvelut alueen asukkaille.

Työhyvinvointiin tehtävillä investoinneilla on myönteinen vaikutus muun muassa työntekijöiden sitoutumiseen, sairauspoissaolojen määrään ja työurien jatkumiseen eläkeikään asti. Hyvinvoivat työntekijät suoriutuvat tehtävistään tehokkaammin ja edistävät näin organisaation tavoitteiden saavuttamista. Hyvät työolot ylläpitävät hyvinvointia ja luovat terveen, turvallisen ja tuottavan työn perustan.

Länsi-Uudenmaan palvelustrategiassa on sitouduttu henkilöstötavoitteisiin, jotka edistävät työssä jaksamista ja viihtyvyyttä. Luottamukseen perustuvalla henkilöstöpolitiikalla, valmentavalla johtamiskulttuurilla ja työhyvinvointiohjelmalla tavoitellaan hyvää henkilöstökokemusta, mikä on suorassa yhteydessä hyvään asiakaskokemukseen. Säännölliset henkilöstökyselyt tuottavat arvokasta tietoa esihenkilötyön painopisteisiin ja kuormituksen hallintaan.

Länsi-Uudellamaalla on saatu tuloksia aikaan haastavasta alkutilanteesta huolimatta. Toimintatapojen aktiivinen kehittäminen, kannustava palkkausjärjestelmä, tavoitteelliset urapolut ja koulutusmahdollisuudet ovat varmasti osaltaan lisänneet alueen houkuttelevuutta osaajien silmissä. Vuokratyövoiman merkittävä vähentäminen on tuonut kustannussäästöjä ja lisännyt pysyvän henkilöstön määrää, mikä luo työyhteisöihin vakautta ja varmuutta. Myönteiset kokemukset yrittäjyyteen perustuvan omalääkärimallin pilotista rohkaisevat mallin laajentamiseen, mikä auttaa korjaamaan alueen terveysasemien lääkäripulaa ja tukee hoidon jatkuvuutta.

Johtaminen ja esihenkilötyö ovat näissä muutospaineissa vaativaa ja vastuullista työtä. Siksi myös johtajien ja esihenkilöiden omasta jaksamisesta ja voimavaroista on huolehdittava. Riittävät resurssit, aikaa johtamistyöhön, esihenkilövalmennus, mentorointi sekä muu tuki ja sparraus luovat edellytyksiä onnistumiselle.


Kirjoitukseni on julkaistu Kokoomuksen Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen Sinituuli -lehdessä 1/2025