Toimivat terveyspalvelut

16.02.2025

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella jokaisen on voitava luottaa siihen, että saa tarvitsemansa hoidon ja avun oikeaan aikaan, sujuvasti, turvallisesti ja molemmilla kotimaisilla kielillä. Oli kyse sitten lääkärin vastaanotosta, suun terveydenhuollosta, kuntoutuksesta ja terapiasta, mielenterveys- ja päihdepalveluista tai alueen sairaalapalveluista. 

Vahva perusterveydenhuolto, sujuva yhteistyö erikoissairaanhoidon ja sosiaalipalvelujen kanssa, yritysten ja järjestöjen osaamisen hyödyntäminen, kustannustietoisuus sekä henkilöstön hyvinvointiin panostaminen ovat avainasemassa.

Hoitoon pääsyyn ja sujuviin palveluketjuihin on panostettava. Ajanvaraus- ja takaisinsoittojärjestelmän tulee toimia, jotta asiakas saa tarvitsemansa avun ja hoidon viivytyksettä. Odottamalla ja pitkässä hoitojonossa kukaan ei parane. Omalääkärimalli on koettu toimivaksi, joten laajennetaan mallia koko hyvinvointialueelle. Kiinteä hoitosuhde tuttuun omalääkäriin ja omahoitajaan parantavat hoidon tuloksia ja hoidon jatkuvuutta. 

Turvataan palveluiden saatavuus koko Länsi-Uudellamaalla lähipalveluilla, liikkuvilla palveluilla ja digitalisaatiota hyödyntämällä. Otetaan yksityiset yritykset ja järjestöt mukaan palvelutuotantoon silloin, kun se on järkevää. Hyödynnetään monituottajuutta laajentamalla palveluseteleiden käyttöä, mikä lisää myös asukkaiden osallisuutta ja vaikutusmahdollisuuksia omaan hoitoonsa.

Uudessa ajassa korostuu myös vaatimus hoitojen ja palveluiden tuoman hyödyn ja vaikuttavuuden tarkastelusta. Johdetaan tiedolla ja kohdennetaan resurssit kustannustehokkaasti. Ammattilaisten aikaa tulee käyttää enemmän potilaan hoitamiseen ja vähemmän kirjausten tekemiseen.